3 pasi in alegerea unui perete accent

Iti plac culorile puternice, insa nu ai curajul sa vopsesti o intreaga incapere in visiniu, turcoaz sau oranj strident? Nicio problema, poti sa ramai in zona de siguranta si sa alegi zugravirea unui singur perete in aceasta culoare. Acest procedeu se numeste „perete accent”, iar in articolul de astazi iti prezentam cateva indicatii de care trebuie sa tii cont atunci cand iei decizia asupra culorii si amplasarii lui.

1.     Teoria de baza a culorilor – diferentierea culorilor calde de cele reci si efectele vizuale pe care acestea le au

Grey-accent-wallCulorile au puterea de a schimba perceptia ochiului asupra marimii unei incaperi, asa ca ele pot fi utilizate cu succes pentru a redimensiona vizual spatiul. Astfel, alegand o culoare calda pentru peretele accent, il vei aduce mai aproape de tine, in vreme ce o culoare rece il va indeparta vizual. Acest lucru inseamna ca pentru o incapere lunga si ingusta, ai putea alege vopsirea peretelui din capat intr-o culoare intensa si calda. Daca in aceeasi incapere ai vopsi unul dintre peretii laterali intr-o nuanta calda, spatiul s-ar ingusta considerabil.

Culorile reci au efectul opus celor calde, motiv pentru care se recomanda zugravirea unui perete lateral in verde, albastru sau violet pentru a face o camera ingusta sa para mai mare.

2.     Pozitionarea mobilierului

Echilibreaza culorile prin folosirea inteligenta a mobilierului si a decoratiunilor. Un perete accent isi va pierde din efect daca este obstructionat de un corp mare de mobilier, tablouri sau draperii. Inceaca sa nu amplasezi prea multe obiecte in fata acestui perete, pentru a te bucura cat mai mult de efectul sau.

3.     Determinarea unui scop

Utilizarea peretelui accent pentru largirea unei camere este o idee foarte buna, insa vei avea nevoie si de un alt scop, de vreme ce orice obiect plasat pe sau in fata acestuia va deveni punct de atractie al incaperii. Astfel, alege sa expui in aceasta zona ceva placut ochiului. Fie ca este vorba despre un semineu, un tablou sau o vaza decorativa, acestea vor atrage atentia si vor determina punctul de atractie al intregii incaperi. Tocmai de aceea, cel mai indicat ar fi sa alegi un obiect sau un corp mic de mobilier care sa te reprezinte si sa iti reflecte personalitatea.