Accesoriile pentru mobilier – rolul in designul interior

Pentru orice tip de amenajari interioare trebuie sa existe un stil predominant, fie ca este unul modern, minimalist, clasic sau eclectic. Acesta se realizeaza prin designul mobilierului, al accesoriilor si prin aranjamentul lor in incapere.

Stilul accesoriilor pentru mobilier

Mobilierul este principalul determinant al stilului unei incaperi, prin urmare designul acestuia stabileste directia urmata in amenajarea interiorului. Insa mai exista un aspect care nu trebuie ignorat cand vine vorba de mobilier si anume stilul accesoriilor, care trebuie sa fie complementar. Alegerea accesoriilor pentru mobilier trebuie facuta cu grija, iar de cele mai multe ori este recomandat sa se tina cont de stilurile de amenajari interioare. In Romania, cele mai frecvente sunt urmatoarele:

Stilul minimalist se traduce prin piese de mobilier cu forme simple, drepte si de dimensiuni joase. Incaperea e amenajata cu piese strict necesare, pentru a evita aglomerarile inutile si a da impresia de spatiu. Mobila este realizata din lemn, PAL melaminat, sticla mata sau semitransparenta si inox, iar accesoriile pentru mobilier sunt de asemenea foarte simple, drepte si minimaliste, din aluminiu, alama sau inox.

Stilul clasic presupune imbinarea fiecarui element pentru crearea armoniei si a simetriei. Mobilierul este incarcat de modele sculptate, flori si elemente vegetale stilizate, liniile sale fiind complicate, curbe si stilizate. Mobilierul stilului clasic este definit prin eleganta si opulenta, de aceea materialele din care este realizat sunt cele naturale, masive, precum lemnul de visin, mesteacan si nuc. Accesoriile sunt de asemenea din metal, ceramica sau lemn, cu modele complicate si stilizate.

Stilul modern este un stil simplu, fara decoratiuni exagerate, ce mizeaza pe linii drepte. Mobilierul este simplu, in forme geometrice clasice, extrem de functionale, caracterizat de suprafete lucioase si asimetrii. Culorile mobilei sunt neutre, cel mai adesea sunt folosite tonuri inchise sau chiar negru. Accesorile pentru mobilier sunt cat mai drepte, simple si practice, pentru a asigura functionalitatea maxima. Sunt realizate din materiale precum plastic si otel inoxidabil, potrivite mobilierului din lemn sau sticla.

Stilul eclectic combina piesele de mobilier si accesoriile, texturile si materialele provenind din diverse epoci istorice si stiluri, dar care impartasesc un anumit element sau o tematica. Sunt folosite piesele vechi sau antichizate impreuna cu piese moderne si materiale rudimentare in combinatie cu materiale fine. Accesoriile pentru mobilier variaza foarte mult, de la accesorii clasice, la moderne sau retro.

Fie ca este vorba de manere, butoni, balamale sau picioare pentru mobilier, accesoriile trebuie sa respecte designul si stilul mobilierului, sa se integreze perfect si sa scoata in evidenta frumusetea mobilei. Prin urmare, este indicat sa se respecte stilul fiecarei piese, iar culorile accesoriilor pentru mobila sa fie complementare nuantei pieselor de mobilier.