Balamalele aruncatoare – moderne si functionale

Ultimele tendinte in mobilier si amenajari interioare aduc in prim plan stilul minimalist, centrat pe functionalitate, linii simple, drepte si cat mai putine ornamente. Nevoia de a mentine stilul cat mai auster si functional a adus cu sine si necesitatea gasirii unui nou tip de balamale care sa se imbine perfect in designul mobilierului si sa ii sporeasca functionalitatea.

Stilul minimalist a implementat si un nou tip de balamale potrivite pentru mobilier, si anume cele aruncatoare. Acestea sunt montate in interiorul mobilierului si nu sunt vizibile in exterior, ajuta usile sa nu se loveasca una de cealalta cand sunt deschise, fiind cea mai buna varianta pentru usile grele. Se intampla de multe ori ca balamalele sa nu fie puse perfect, iar in cazul celor clasice ajustarea este greoaie, frecvent fiind necesara remontarea lor. Din fericire, balamalele alunecatoare reglabile permit ajustarea pozitiei pe orizontala si verticala pana cand usile sunt aliniate perfect. Acest tip de balamale este disponibil si pentru usile din sticla, nu doar pentru lemn.

Balamalele aruncatoare cu piston ajuta la inchidere automata a usilor dulapului fara a se tranti, protejand astfel integritatea balamalei si a lemnului. Balamalele aruncatoare tin usile inchise fara a mai fi nevoie de opritor cu magnet sau bila, prin urmare nu trebuie cumparate doua produse pentru a mentine usile inchise.

Daca tinem cont de modul de deschidere a usilor mobilierului, tipurile principale de balamale sunt cele aplicate, semiaplicate si incadrate. Balamalele aplicate se preteaza pentru usile care acopera marginile dulapului. Balamalele semiaplicate sunt destinate usilor care acopera doar jumatate din grosimea lateralelor. Nu in ultimul rand, balamalele incadrate se preteaza pentru usile care se incadreaza perfect in interiorul ramei dulapului.

Deschiderea maxima permisa variaza de la un model de balamale la altul, de obicei fiind de 90°, 100° sau 120°, insa unghiul de deschidere poate ajunge chiar si la 165° pentru balamalele 165.

Pentru producerea unui dulap, numarul de balamale necesare depinde de greutatea si inaltimea usii dulapului, de aceea este bine sa se aiba in vedere aceste doua aspecte inainte de a achizitiona balamalele. Sarcina maxima a balamalei se gaseste in specificatiile tehnice.

Montarea balamalelor aruncatoare

Procesul de montare incepe prin a stabili locul si distantele necesare in interiorul dulapului si pe usa, in functie de specificatiile de montaj. De asemenea, se tine cont de tipul de balamale – daca sunt cu prindere in suruburi sau daca necesita o frezare prealabila in usa pentru a face loc oalei de prindere. Prima data se monteaza balamalele pe usa, iar apoi se treace la instalarea placutei de montaj, in interiorul dulapului.

Desi in general masuratorile pentru pozitionarea balamalei pe usa sunt similare, indiferent daca usa este aplicata, semiaplicata sau incadrata, masuratorile pentru pozitionare placutei de montaj din interior sunt diferite si depind in mod direct de tipul de usa. Cu toate ca montajul nu este unul dificil, oalele care trebuie facute in usi pot fi usor problematice, prin urmare se poate apela la un specialist care sa se ocupe de frezarea usii.