Castiga spatiu prin amenajarea mansardei

Spatiul de sub acoperis este perceput ca fiind un loc de depozitare a pieselor de mobilier, hainelor si a jucariilor iesite din uz, dar de care locuitorii casei nu se indura sa se desparta. Amenajarea mansardei intr-o camera confortabila este posibila datorita plafoanelor inclinate si a configuratiei interesante, care o deosebeste de celelalte incaperi ale casei. Cu un strop de imaginatie, indemanare si materiale de buna calitate poti transforma acest spatiu neglijat, intr-un dormitor intim, un living modern, un birou izolat sau o camera de baie care sparge tiparele obisnuite.

Dormitorul din varful casei

Multi proprietari opteaza pentru amenajarea mansardei sub forma unui dormitor, datorita izolarii, luminozitatii reduse si a atmosferei intime. Ferestrele mici, elementele din lemn ale acoperisului, firidele si nisele utilizate in mod corespunzator, iti vor permite sa decorezi acest spatiu conform gusturilor si stilului tau. Elementul central al unui dormitor este patul. Alege unul cu baldachin daca iti doresti o atmosfera clasica sau opteaza pentru varianta cu tablie mare din lemn, pentru un stil rustic. Daca iti doresti un aspect mai tineresc, gaseste un ungher retras si amplaseaza direct pe podea, langa perete, o saltea moderna si confortabila.

amenajarea mansardei dormitor

Vopseste peretii in alb sau in tonuri deschise, pentru a crea impresia de luminozitate si spatialitate. Adauga totusi o pata de culoare, prin finisarea unui perete intr-o nuanta mai puternica. Portocaliul este o culoare luminoasa, ideala pentru a inveseli un dormitor aflat la mansarda. Un tapet cu un model interesant are un efect similar. Poti atrage atentia si printr-o pictura deosebita pe perete. Ce spui de o fereastra deschisa cu draperii bogate, pictatata chiar in zona tabliei patului?

Daca ai un acoperis cu panta mare, lucarnele iti vor lumina si aerisi mai bine intreaga incapere. Dulapurile si rafturile pentru carti pot fi amplasate in zona parapetului, in cazul in care acest element este prezent in mansarda ta. Poti adauga o serie de alte elemente pentru a-ti personaliza spatiul. Astfel, un semineu va intregi o atmosfera rustica, iar niste valize in stil vintage, pozitionate in fata patului completeaza o incapere eleganta.

Amenajarea mansardei sub forma de living

Un living placut si confortabil, amplasat chiar sub acoperis va oferi familiei tale, mai mult spatiu pentru recreere si va pune capat nesfarsitele dispute cu privire la ”cine tine telecomanda”. In primul rand, acopera podeaua cu un covor gros, pentru a sta confortabil pe pernele de podea, raspandite prin toata incaperea. In cazul in care mansarda nu este prevazuta cu o fereastra, ar fi bine sa iei in calcul construirea uneia, deoarece ai nevoie de cat mai multa lumina naturala, pentru a crea un spatiu vesel si primitor.

living mansarda1

Plafonul inclinat te poate determina sa optezi pentru mobilier de dimensiuni foarte mici, ceea ce este gresit. Obtii un aspect modern daca decorezi incaperea cu piese de mobilier putine, dar de dimensiuni normale. Nu exagera cand vine vorba de televizor! Daca este prea mare, poate strica echilibrul intregii incaperi. Designerii ne sfatuiesc sa optam pentru varianta cu o diagonala de maxim 81 cm. Utilizeaza diverse sursa de lumina artificiala: lampi si veioze cu lumina orientata in jos si candelabre pentru iluminatul general.

Transforma mansarda intr-un birou confortabil

Mansarda este locul ideal pentru proiectarea unui birou sau a unei camere destinate studiului, datorita pozitie sale izolate, departe de celelalte incaperi ale casei. Configuratia spatiului, te obliga sa faci apel la solutii de decor ingenioase. Construieste dulapuri in perete, pentru a-ti depozita dosarele, actele si orice alte obiecte de birotica. Rafturile pentru carti pot fi amplasate de-o parte si de alte a usii sau pe peretii mai inalti. Pozitioneaza-ti masa de lucru sub geam, deoarece ai nevoie de multa lumina naturala atunci cand lucrezi. Lampile de podea si veiozele iti vor lumina dupa-amiezile intunecate de iarna. Fotoliile de tip ”beanbag” raspandite in diferite colturi ale mansardei vor da un aspect tineresc intregului ansamblu. Plantele, tablourile, mastile de perete si statuetele decorative vor imprima incaperii stilul tau personal.

Baia de sub acoperis

Amenajarea mansardei sub forma unei bai luminoase si moderne este o alegere practica, mai ales daca ai o familie numeroasa. Aceasta transformare presupune si o costisitoare operatiune de extindere a sistemului de circulatie a apei. Redu din costuri prin amplasarea instalatiilor sanitare deasupra bucatariei sau a unei alte bai, localizata la etajul inferior. Dispune toate obiecte, astfel incat sa utilizezi spatiul intr-un mod cat mai ingenios posibil.

bodnar mansarda baie

O cada cu un design modern poate fi pozitionata langa streasina, iar vasul de WC langa un perete mai putin inalt. Cabina de dus cu pereti din sticla poate fi montata in centru incaperii sau pe unul din peretii inalti, langa chiuveta. Atunci cand iti alegi cada, afla cat cantareste cand este plina cu apa, pentru a te asigura ca podeaua mansardei ii poate sustine greutatea. Lucarnele sau ferestrele oblice amplasate in mod corespunzator, permit un iluminat natural eficient. Placheaza un perete cu faianta in nuante calde pentru a inveseli incaperea.

Nu lasa structura si configuratia casei sa te impiedice in amenajarea mansardei si transformarea acesteia intr-una dintre cele mai originale incaperi ale casei tale.