Cum se face o masuta de cafea din paleti

Tendintele in amenajari interioare sunt la fel ca in oricare alt domeniu, stilurile impamantenite raman mereu la moda, insa uneori apare un fenomen care zdruncina din temelii tot ceea ce era luat ca universal acceptat. Fenomenul care a schimbat amenajarile interioare nu este vreun design revolutionar, cum s-ar putea crede, ci este vorba de materia prima folosita. Daca in trecut materialele din care se realiza mobilierul trebuiau sa fie calitative si noi, noul material, uzat si deja cu o forma data, este departe de ceea ce se considera acceptabil pentru mobilier.

Paletii, caci despre ei este vorba, au ajuns sa fie “materialul” preferat pentru proiectele individuale (do it yourself) de construire a diverselor piese de mobilier pentru acasa. Ceea ce ii face atat de populari sunt numeroasele moduri in care pot fi utilizati si combinati. Unele exemple de mobilier din paleti se pot gasi chiar si pe pagina noastra de Pinterest.

Partea buna in realizarea mobilierului din paleti este ca puteti sa va exersati creativitatea si sa creati piese de mobilier unice si mult mai ieftine. Una din cele mai simple piese de mobilier ce poate fi realizata din paleti este masuta de cafea, usor de montat – in doar 30 de minute.

Lucruri de care aveti nevoie:

2 europaleti (1200 x 800 x 145 mm)
Un panou din lemn sau sticla cu dimensiunea (1200 x 800 x 18 mm)
32 holsuruburi
4 holsuruburi cu 2 capete
8 placute metalice pentru imbinari din lemn
4 roti de mobilier
Rindea / rindea electrica
Smirghel pentru lemn
Surubelnita / surubelnita electrica
Vopsea

Montajul masutei de cafea

1. Pregatirea paletilor. Paletii nu sunt slefuiti, de aceea, indiferent daca paletii pe care ii veti folosi sunt noi sau uzati, ca sa aiba un aspect placut este bine sa ii slefuiti cu o rindea si cu smirghel pentru lemn. Insistati pe suprafetele vizibile precum lateralele si interiorul paletului. Ati putea sa vopsiti paletii si placa din lemn inainte sa incepeti asamblarea, pentru ca apoi este ceva mai dificil sa faceti acest lucru.

2. Conectati cei 2 paleti intre ei folosind cele 8 placute metalice pentru imbinari din lemn pe care le veti prinde in holsuruburi pe fiecare colt intern al paletilor.

3. Montarea panoului. In continuare, pentru a obtine o suprafata plana pe care sa puteti pune ceasca de cafea, se plaseaza panoul de lemn deasupra si se prinde in holsuruburi cu 2 capete, care nu gauresc placa de lemn la suprafata.

Daca vreti sa pastrati aspectul de palet se poate ca in locul panoului din lemn sa se puna sticla. In cazul sticlei, sistemul de prindere este unul cu ventuze, care asigura stabilitatea sticlei pe masuta.

4. Vopsirea. In cazul in care ati lasat procesul de vopsire la final, acum este momentul sa o faceti. Se poate folosi bait si lac, daca vrei sa pastrati aspectul de lemn, sau se poate folosi vopsea colorata pentru lemn.

5. Instalarea rotilor. Probabil ca vreti ca masuta de cafea sa fie mobila, lucru ce se obtine foarte usor cu 2 perechi de roti. Puteti alege roti standard sau roti cu frana, daca vreti sa faceti masuta statica, un lucru deosebit de util cand sunt copii mici in casa. Pentru montajul rotilor, intoarceti masuta invers pentru a avea vizibilitate si a putea lucra mai usor. Incepeti prin a prinde rotilele in holsuruburi si nu uitati ca este nevoie de 4 holsuruburi pentru fiecare roata in parte. Se pot folosi roti colorate de 50 sau 75 mm sau roti mai mari, de 160 mm, pentru a conferi un aspect industrial masutei.

Masuta de cafea este gata!