Inlocuirea glisierelor in 4 pasi

Se intampla de multe ori ca glisierele cu care mobilierul a venit echipat sa nu mai functioneze cum trebuie, situatie in care deschiderea si inchiderea sertarelor ajung sa fie un adevarat factor de stres. Sunt multe cauze care duc la deteriorarea functionalitatii glisierelor precum uzura, montarea deficitara (prea mult sau prea putin spatiu), folosirea improprie, depasirea capacitatii permise a sertarului sau calitatea slaba a glisierelor. Partea buna este ca aceasta ultima problema are o rezolvare foarte simpla: inlocuirea glisierelor.

Desi operatiunea de scoatere a glisierelor vechi si montarea celor noi pare complicata, in realitate este foarte simpla si usor de realizat cu ajutorul unei rulete, al unui boboloc si al unei surbulenite clasice sau electrice. In cele ce urmeaza vei afla cum poti sa inlocuiesti glisierele sertarelor fara sa apelezi la ajutor specializat.

Etapa 1. Demontarea glisierelor problematice

Pentru inceput, se scoate sertarul cu totul. Daca acesta nu iese prin ridicare la un unghi de 45 de grade, probabil exista in lateralele sertarului un dispozitiv de eliberare ce poate fi apasat. Dupa scoaterea sertarului, cu ajutorul surubelnitei se scot holsuruburile ce prind glisiera de interiorul mobilierului si sina de exteriorul sertarului. Unele glisiere mai vechi sunt prinse cu capse sau cuie si vor trebui fortate putin cu un cleste.

Etapa 2. Masurarea vechilor glisiere

Luati ruleta si masurati lungimea, latimea si grosimea vechilor glisiere. O idee foarte buna cand vreti sa cumparati alte glisiere este sa duceti la magazin glisiera veche, ca model. Daca inlocuiti mai multe glisiere de la acelasi mobilier, este totusi indicat sa o masurati pe fiecare in parte, deoarece pot exista diferente de dimensiune. Lungimea sertarului este bine sa fie de asemenea masurata si notata.

Etapa 3. Achizitionarea noilor glisiere

Cumparati glisiere dintr-un magazin specializat in accesorii pentru mobilier, nu din piata, pentru a va asigura ca nu cumparati glisiere contrafacute, de proasta calitate.

Puteti cumpara glisiere pentru sertar cu o tehnologie diferita, deoarece dimensiunile tuturor modelelor de glisiere sunt similare. In ultimii ani, marii producatori de mobilier au inceput sa foloseasca tot mai mult glisierele cu bile datorita fiabilitatii ridicate, a unei alunecari mai line si a optiunilor variate in privinta sistemului de inchidere. De la sertare care nu se trantesc, ci aluneca lin, la sertare care se deschid prin apasare, exista numeroase sisteme de glisiere cu bile.

Deschiderea sertarului poate fi totala, caz in care sertarul iese cu totul cand este deschis pana in capat, lucru datorat glisierelor cu extensie totala. Pe de alta parte, daca sunt copii prin casa, varianta mai sigura sunt sertarele cu deschidere limitata, care se realizeaza cu ajutorul glisierelor cu extensie partiala. Acest lucru inseamna ca sertarele se deschid doar 3/4 din lungimea lor totala, insa pot fi scoase complet prin apasarea clemelor din lateral.

O alternativa la modul de deschidere clasic, cu ajutorul manerului, este deschiderea prin apasare care se realizeaza prin glisiere push-to-open. Acest sistem are avantajul ca nu necesita manere, se incadreaza perfect in designul minimalist, iar copiilor le este mai greu sa deschida sertarele.

Etapa 4. Montarea

Incepeti sa aliniati glisierele in interiorul mobilierului cu ajutorul unui boloboc pentru a fi drepte si insemnati locurile unde trebuie montate holsuruburile. De regula, sunt necesare 3-6 holsuruburi pe o parte, in functie de dimensiunea si capacitatea sertarului. Luati sinele de glisare si montati-le in interiorul mobilierului, avand grija sa fie aliniate la boloboc, apoi montati glisierele pe sertar, in locul celor vechi, mentinandu-le aliniate la boloboc.

Daca optati pentru glisierele push-to-open, este bine de stiut ca acestea sunt putin mai dificil de montat spre deosebire de cele clasice, deoarece va trebui tinut cont de felul sertarului. Ca sa nu existe probleme cu inchiderea, respectiv deschiderea sertarelor aplicate, trebuie lasata o distanta de 3-4 mm intre glisiera si capatul spatiului pentru sertar.

Aveti grija ca glisierele nu vin impreuna cu holsuruburi de montaj, asa ca asigurati-va ca ati achizitionat si holsuruburile potrivite, de regula cele de 3,5 x 16 mm. Veti avea nevoie in total de 12 pana la 20 de holsuruburi, in functie de dimensiunea si capacitatea sertarului.