Insula de bucatarie – confort si functionalitate sporita

Insula de bucatarie a devenit o trasatura iconica a bucatariilor secolului XXI,  fiind un element cheie atat in ceea ce priveste designul, cat si functionalitatea. Desi aceasta nu este potrivita pentru bucatariile mici, cei care au la dispozitie un spatiu generos se pot bucura pe deplin de confortul pe care o insula de bucatarie il ofera.

insula bucatarieOriginare din SUA, aceste corpuri de mobilier au devenit populare datorita faptului ca sunt extrem de practice, putand fi accesate din orice parte, spre deosebire de blaturile normale de bucatarie care limiteaza accesul. O alta trasatura importanta a insulelor de bucatarie este faptul ca focalizeaza accentul intregii bucatarii catre un singur punct, oferind astfel un design placut si organizat. Acest lucru este foarte bine primit, mai ales datorita faptului ca in zonele europene musafirii sunt adesea poftiti in bucatarie.

Iata care sunt cele mai importante 3 aspecte de luat in considerare atunci cand vrei sa iti construiesti o insula de bucatarie:

1. Functionalitatea

Pentru a fi eficiente, insulele de bucatarie trebuie sa isi justifice locul pe care il ocupa. Astfel, vei avea nevoie sa compartimentezi spatiul de stocare din interiorul acesteia, folosindu-te de accesorii ingenioase precum cosurile pentru condimente sau suprafete retractabile fixate pe glisiere rezistente. Nu uita nici de priza pentru electrocasnicele mici precum roboti de bucatarie, cafetiere sau toastere. In cazul lor, pentru a fi cat mai organizat, foloseste-te de o trecere pentru cabluri, astfel incat acestea sa nu te incurce.
Daca nu vrei sa expui continutul dulapurilor tale in fata musafirilor, alege balamale rezistente care sa sustina greutatea usilor si sa ofere o inchidere sigura.

2. Marimea

Designerii de interior recomanda insulele de bucatarie doar pentru cazurile in care ai un spatiu liber de cel putin 9 metri patrati. In ceea ce priveste marimea corpului de mobilier, acesta trebuie sa aiba o lungime medie de pana la 2 metri si o latime de aproximativ 1,5 metri. Lasa o distanta de minim 90 de cm intre insula si restul mobilierului pentru a facilita accesul.

3. Aspectul

In afara de faptul ca ofera functionalitate, insula de bucatarie trebuie sa si arate bine. Pentru a obtine un design modern, poti alege manere elegante negre sau unele din sticla.

In ceea ce priveste paleta de culori si decoratiunile, acestea trebuie sa fie in armonie atat cu restul mobilierului din bucatarie, cat si cu designul intregii case. Totusi, designerii recomanda culorile calde si luminoase, care au capacitatea de a largi vizual spatiul.

Pentru mai multe idei practice pentru acasa, citeste si celelalte articole ale noastre.