Intretinerea accesoriilor pentru mobilier

Cu timpul, accesoriile mobilierului se deterioreaza datorita utilizarii indelungate sau a factorilor externi precum praful sau umezeala. Daca accesoriile interioare precum balamalele sau sinele sunt greu de reparat si de regula necesita inlocuirea, cele exterioare precum butonii sau manerele pot fi curatate cu usurinta.
Inainte de a incepe curatarea, desfaceti cu grija manerele sau butonii, utilizand o surubelnita potrivita. Nu se recomanda curatarea acestora cat timp sunt fixati pe mobilier datorita faptului ca nu ii veti putea curata in intregime, iar surplusul de solutie s-ar putea strange in spatele lor, cauzand stricaciuni mobilierului. Exceptia o constituie substantele care sunt marcate ca nu dauneaza lemnului.

Pasul al doilea consta in curatarea efectiva a accesoriilor utilizand o carpa moale si absorbanta imbibata in solutii care se gasesc in multe din casele din Romania. Iata care sunt substantele potrivite pentru fiecare material in parte:

Lemn – solutie pentru ingrijirea lemnului sau o solutie preparata in casa, din apa si otet din vin

■ Alama – solutie profesionala pentru alama sau o solutie preparata din praf de copt si otet din vin. Reactia dintre aceste doua substante va rezulta intr-o spuma care ajuta la inlaturarea semnelor de pe obiectele din alama.

■ Cupru – solutie speciala pentru intretinerea alamei sau un ingredient natural precum lamaia sau otetul.

Ceramica  sau sticla – nu e nevoie de o solutie speciala, folositi detergent pentru spalat vase si o perie de curatat.

Metal – scufundati obiectul in otet din vin sau suc de lamaie pentru 15 – 20 de minute, apoi stergeti cu o carpa moale. Repetati procesul daca este necesar.

Pentru a indeparta vopseaua de pe mobilier sau accesoriile acestuia, puteti apela la produse specifice acestui proces, pe baza de diluant sau acetona sau puteti utiliza smirghel. Aveti grija insa la duritatea acestuia, exista posibilitatea de a zgaria suprafata. Daca rezultatele procesului de restaurare nu au fost cele pe care le asteptati, puteti sa optati pentru inlocuirea butonilor sau a manerelor cu unii noi, similari celor vechi sau moderni, care sa schimbe radical aspectul mobilierului.