Mobilier inteligent – masuta cu suprafete culisante

masuta cafea extensibilaDespre problemele legate de spatiu am mai discutat si in trecut, in articolul Solutii ingenioase pentru mobila de bucatarie. Acolo am povestit putin despre cum poti sa iti amenajezi bucataria astfel incat sa profiti la maximum de putinul spatiu pe care il ai la dispozitie. Astazi vorbim despre mobilierul functional pentru living, asa incat sa te bucuri de toate facilitatile unui mobilier clasic, utilizand mai putin spatiu. Asadar, iti prezentam o masuta extensibila de cafea pe care o poti construi singur, precum si cateva indicatii in acest sens.

Conceptul initial apartine designerilor francezi de la Sculptures Jeux, care s-au preocupat in special de gasirea solutiilor pentru spatiile problematice. Masuta de cafea are o suprafata principala si alte patru suprafete secundare, suprapuse, care culiseaza sub cea principala, economisind spatiu. Sistemul este unul extrem de simplu, cele patru placi fiind fixate cu ajutorul unor glisiere cu bile care usureaza manevrarea lor.

Pentru a realiza acest proiect acasa, vei avea nevoie de patru placi din lemn sau pal, identice ca dimensiune, si mai multe scanduri din lemn. Finisajul poate fi facut aplicand un lac incolor sau o vopsea intr-o culoare indrazneata, in ton cu livingul tau. Odata construit scheletul de baza, vei fixa placa principala si le vei pregati pe cele secundare. In ceea ce priveste mecanismul de culisare a suprafetelor aditionale, ai de ales intre mai multe tipuri de glisiere, in functie de modul in care planuiesti sa utilizezi masuta.

Recomadarea noastra este glisiera 1A68, cu montaj interior, astfel incat ea este invizibila atunci cand placa este extinsa. Aceasta glisiera are o rezistenta sporita, fiind capabila sa sustina o greutate de 34 kg / pereche. De asemenea, inaltimea poate fi reglata prin invartirea rotitei din partea din fata a glisierei, pana la o diferenta de 3,5 mm. Inchiderea este amortizata si silentioasa, sporind confortul in utilizare.

Un alt accesoriu potrivit pentru acest proiect este glisiera cu bile 3M89. Aceasta dispune de un sistem push-to-open care usureaza deschiderea, insa este permisa si manevrarea manuala a suprafetei culisante pentru a preveni defectarea prematura a sistemului. Greutatea suportata de aceasta glisiera este de 45 kg / pereche, usor mai ridicata decat glisiera prezentata anterior.

Masuta inteligenta de cafea este ideala pentru incaperile mici sau chiar si pentru cele mari in care doresti sa faci economie de spatiu. Aceasta poate fi folosita cu succes atunci cand ai musafiri sau cand doar ai nevoie de spatiu de lucru aditional.